Egyszerű kovászos kenyér – Alaprecept
Hozzávalók:
- 200g kovász
- kb. 3-3,3dl víz
- 500g liszt (nálam most fehér tönköly)
- kb. 10-15g só
- 20g burgonyapehely (elhagyható)
- pici olaj a kelesztőtál kikenéséhez
Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. (állítólag, ha vízbe rakjuk a kovászt és úszik, tehát nem süllyed le, akkor jó a kovászunk… nem tudom, mennyire igaz ez vagy sem, az enyém úszik… ☺ )
Hozzáadjuk a lisztet, burgonyapelyhet és összekeverjük annyira, hogy mindenhol legyen nedves a liszt, majd letakarva állni hagyjuk kb.30-60 percet.
Aztán hozzáadjuk a sót és alaposan összedagasztjuk a tésztát.
Vékonyan olajjal kikent tálba tesszük,
és kb. majdnem duplájára kelesztjük.
Majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2-4 alkalommal.
- Azért nem írok konkrét számot, mert körülményektől változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.
Az első hajtogatást én az olajos dobozban szoktam csinálni, hogy a széleket felhúzom és a tetejére hajtom… így mind a 4 oldallal. Aztán megfordítom, hogy a húzogatott oldala van alul.
Második hajtogatás előtt és után(ezt már vékonyan lisztezett lapon csinálom):
Harmadik hajtogatás előtt és után:
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd megformázzuk
(én meghempergettem szezámba, mert mi így szeretjük, de természetesen ez elhagyható) és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni. Esetleg ujjpróbával lehet ellenőrizni, bár nekem ez sem ad mindig 100% tudatosságot…
- Ha egy ujjunkkal finoman benyomjuk a tésztát és rögtön gyorsan visszaugrik, akkor keletlen még.
- Ha benne marad az ujjnyom és nem jön vissza már, akkor túlkelt a tészta.
- Ha szépen lassan jön vissza a benyomás helyén, esetleg egy picike nyom marad csak, akkor jó a tészta, akkor készen áll a sütésre.
Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, aztán 200 fokon további kb. 20-25 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.
Ők is elkészítették:
Ibolya Hamar:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."