Tejfölös tönkölykifli & zsemle

Hozzávalók (12db zsemléhez):

Tetejére:

ízlés szerint magok (elhagyható)

Elkészítés:

A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán hozzáadjuk a liszteket, a sót, és elkezdjük dagasztani.
Puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még.
Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd vékonyan lisztezett munkalapon még 1-szer meghajtogatjuk és hagyjuk kb. 20 percet pihenni.
Enyhén lisztezett felületen 12 részre osztjuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket, vagy kifliket, ki mit kedvel jobban 😉
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
Alaposan lespricceljük vízzel és 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: 

Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
Címkék: , , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »