Tejfölös tönkölykifli & zsemle
Hozzávalók (12db zsemléhez):
- 150g kovászos öregtészta
- 3dl író
- kb. 20-50g víz szükség szerint
- 6g friss élesztő
- 120g tejföl
- 200g tk. tönkölyliszt
- 400g fehér tönkölyliszt
- 20g burgonyaliszt
- 10-20g só (ízlés szerint)
- kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)
Tetejére:
ízlés szerint magok (elhagyható)
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán hozzáadjuk a liszteket, a sót, és elkezdjük dagasztani.
Puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még.
Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd vékonyan lisztezett munkalapon még 1-szer meghajtogatjuk és hagyjuk kb. 20 percet pihenni.
Enyhén lisztezett felületen 12 részre osztjuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket, vagy kifliket, ki mit kedvel jobban 😉
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
Alaposan lespricceljük vízzel és 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."