Zabpelyhes kovászos tönkölykenyér

Hozzávalók:

Elkészítés:

A zabpelyhet leforrázzuk a vízzel és folpackkal letakarva néhány órát félretesszük, de hagyhatjuk simán egy éjszakára is, és akkor reggel nekiállhatunk a kenyérkészítésnek.

Hozzákeverjük a vizet, aztán a kovászt és alaposan kikeverjük. Majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és alaposan kidagasztjuk a tésztát. 

Kicsit ragacsos lesz (a vizes zabpehelytől ugye), de nem kell megijedni, az olajos tálban javulni fog, amibe a dagasztás után tesszük és mindjárt még a tálban az oldalait meghúzkodva meghajtogatjuk, majd letakarva kb. 1 órát pihentetjük.

Aztán 3-4-szer meghajtogatjuk lisztezett felületen kb. 30 perces időközönként. (Figyelem! Körülményektől függően változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.)

Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd megformázzuk és meghempergetjük zabpehelyben és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.

Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, aztán kivesszük a vizet és 200 fokon további kb. 20-25 perc készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.
 
Ugyanez máskor:
 
 
 
Ők is elkészítették:
Magdalena Pastorkova:
 
Eva Nedas:
Címkék: ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »