Foszlós kakaós kalács természetes(en) kovásszal

Hozzávalók:

Tetejére:

Elkészítés:

A meglangyosított tejszínben simára elkeverjük a kovászt és az öregtésztát, majd a tojásokat, és a cukrot. Aztán hozzáadjuk a lisztet és a sót, és elkezdjük dagasztani. Szép sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Legvégén adjuk csak hozzá az átszitált kakaóport és néhány mozdulattal finoman beledolgozzuk a tésztába. (ha kevésbé dagasztjuk, akkor szép márványos lesz)

Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg minimum kb. a másfélszeresére kel. Enyhén lisztezett felületen 2-3-szor meghajtogatjuk kb. 30-60 percenként (attól függően, hogy milyen tempóban kel…. ha szemmel láthatóan gyorsan, akkor elég fél óránként; ha lassabban, akkor hagyjunk több időt a hajtogatások között).

Majd megformázzuk és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Hagyjuk pihenni, amíg kb. a duplájára kel.

A tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával.

Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük. 

Én kb. félidőben letakartam alufóliával a tetejét, mert már szép színe volt fent.

Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Receptötlet: Limara (élesztős) foszlós kalácsa alapul véve.

Ugyanez máskor:

Ők is elkészítették:

Bálint Rita:

Nagyné Papp Éva:

Címkék: , , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »