Kakaós kalácskoszorú természetes(en) kovásszal

Hozzávalók:

Előtészta:

Kalácstészta:

Töltelék:

Elkészítés:

A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl langyos tejjel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.

Majd belekeverjük a tejet, tojást, cukrot, vajat, végül a lisztet és a sót és elkezdjük dagasztani. Jól kidagasztjuk a tésztát, puha, rugalmas, selymes tapintású tésztát kapunk. Ha szükséges, korrigáljuk egy kis liszttel vagy tejjel. 
 
Lisztezett tálba tesszük, letakarva pihentetjük kb. 1 órát, ill. amíg szemmel láthatóan növekedésnek indul.
 
Majd meghajtogatjuk 3-szor kb. 30 percenként.
 
Enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászitáljuk a kakaóport, (én mindig meghintem egy pici fahéjjal is a kakaósat is) megszórjuk cukorral és feltekerjük, lehetőség szerint szorosan.
Sütőpapírra tesszük a tekercset,
 
és hosszában félbevágjuk. De nem az egészet, az egyik végén hagyunk néhány cm-t, ahonnan kezdjük majd az összetekerést.
A két elvágott részt felváltva egymásra rakosgatjuk, mint egy fonást, csak 2 szálból… 😉 Végül összehajlítjuk, hogy kerek formája legyen, a végeit összenyomjuk.
 
Letakarva ismét pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük 15 percre, majd a gőzt kivéve/kikapcsolva 180 fokon további kb. 15 perc alatt készre sütjük.
 
Még forrón meghintjük porcukorral, rácson hagyjuk kihűlni.
 
 
Tipp: ízlés szerint fahéjjal is tölthetjük… állítólag nagyon finom az is, legközelebb úgy próbálom… 😉
 
 
Ők is elkészítették:
Szendefi Katalin:
 
Czéhmester Zsoltné:
 
Vízvári Ivett:
 
Kovácsné Gyalus Éva:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »