Sokmagvas kefires kovászos fehér kenyér
Hozzávalók:
300g kenyérliszt
300g fehér tönkölyliszt
400g meleg víz
200g kovász
100g kovászos öregtészta
100g kefír
30g burgonyapehely
kb. 10-15g só (ízlés szerint)
kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)
kb. 3 ek. sokmagos keverék
Elkészítés:
Kimérjük a lisztet, leöntjük a meleg vízzel, jól összekeverjük (én ezt is a dagasztógéppel csinálom), és 1-2 órán át letakarva állni hagyjuk (autolízis). Majd hozzáadjuk a többi anyagot és alaposan kidagasztjuk a tésztát. A magokat én csak a végén keverem bele.
Majd olajozott tálba tesszük és letakarva pihentetjük kb. 1 órát. Aztán 2-szer meghajtogatjuk szintén kb. óránként még az olajos tálban, úgy hogy egy oldalát kicsit felhúzzuk, és ráhajtjuk a tésztára. Aztán a szembelévő oldalt szintén, végül a 2 “maradék” oldalát ugyanúgy.
Újabb kb. 1 óra után kissé lisztezett felületen ismét meghajtogatjuk, és visszatesszük megint a tálba pihenni.
Itt már kb. 30 perc elég volt nálam… szemmel láthatóan is szépen növekedett. Akkor tetszés szerint megformázzuk, ízlés szerint magokba forgathatjuk (nem muszáj!) és sütőpapírra vagy lisztezett konyharuhába tesszük a kelesztőtálba.
Letakarva és/vagy zacskót ráhúzva pihentetjük kb. 1-2 órát, ill. amíg szemmel láthatóan szépen megkel. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.
Még ujjpróbával is lehet ellenőrizni:
- Ha egy ujjunkkal finoman benyomjuk a tésztát és rögtön gyorsan visszaugrik, akkor keletlen még.
- Ha benne marad az ujjnyom és nem jön vissza már, akkor túlkelt a tészta.
- Ha szépen lassan jön vissza a benyomás helyén, esetleg egy picike nyom marad csak, akkor jó a tészta, akkor készen áll a sütésre.
Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is és a kenyeret is bespricceljük vízzel, majd betoljuk a 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt 230-250 fokra, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát. Ezen a fokon kb. 15 perc, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha simán sütőlapon/tepsin sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, aztán kivesszük a vizet és 200 fokon további kb. 20-25 perc készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes, nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.
Figyelem! A fent megadott idők úgymond tájékoztató jellegűek, a kelesztési idők mindenkinél változóak lehetnek körülményektől függően…
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."