Kovászos kolbászos krumplis pogácsa

 
Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is) 
2dl víz
200g rétesliszt
 
Pogácsatészta:
egész előtészta
50g tejföl
1db tojás
150g főtt, összetört burgonya
500g liszt
kb. 10g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
50g puha vaj vagy zsír
 
kb. 100g kolbász apróra vágva
 
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy magok
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük a 2dl vízzel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.
 
Hozzákeverjük a tejfölt, tojást, az összetört krumplit és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, hozzáadjuk a zsiradékot és alaposan kidagasztjuk. 
Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges még liszttel vagy tejföllel korrigálhatjuk.
Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és hagyjuk a duplájára kelni.
Majd kiborítjuk egy vékonyan lisztezett felületre, és finoman kilapítgatjuk, majd meghajtogatjuk és visszatesszük a tálba. 
Ezt a hajtogatást összesen 3-szor elvégezzük kb. 30 perces időközönként, az utolsónál elosztjuk rajta az összevágott kolbászt.
Ismét pihenés, majd kb. 2cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és tetszés szerint bekockázzuk a felületét. 
Kiszaggatjuk a pogácsákat, vagy kockára vágjuk, kinek mi a szimpatikusabb… 🙂
 
Majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
 
Tetejüket lekenjük egy kissé felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.
 
A tepsin is hagyjuk még kb. 30 percet pihenni, aztán bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
Majd betoljuk a pogikat, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük, ill. amíg szép aranybarna lesz.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
 
Ők is elkészítették:
Trägner Zsuzsa:
 
Címkék: , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »