Kovászos baguette

Hozzávalók:

Előtészta:

Bagett-tészta:

Töltelékként ízlés szerint rakhatunk pl. olívát, medvehagymát, pirított hagymát, aszalt paradicsomot stb. ill. ki mit kedvel…. 😉 

Elkészítés:

A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kiveszünk 100g-ot, kikeverjük 2 dl vízzel, és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 10-12 órát.

Majd az előtésztához hozzáadjuk a langyos vizet és kikeverjük. Aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót és megdagasztjuk a tésztát. Olajjal vékonyan kikent tálba tesszük. Majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2-4 alkalommal. (Azért nem írok konkrét számot, mert körülményektől változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.)

Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd 4 részre vágjuk, cipóra formázzuk, és letakarva pihentetjük kb. 10 percet.

Enyhén lisztezett munkalapon óvatosan kilapogatjuk és itt megszórhatjuk ízlés szerint valamilyen “töltelékkel” is, majd feltekerjük bagett formára. Lisztezett konyharuhába vagy bagett-formába tesszük, és letakarva ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.

230 fokra előmelegített gőzös sütőbe toljuk, 10 perc után kivesszük a vizet, majd a hőfokot visszavesszük 200-ra, és további kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes, nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.

Ugyanez máskor:

Ők is elkészítették:

Gabriella Volford:

Rita Tramita:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »