Kovászos sajtos krumplis pogácsa

Hozzávalók:

Előtészta:

Pogácsatészta:

Tetejére:

Elkészítés:

A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük a vízzel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.

Hozzákeverjük a tejfölt, tojást, krumplit és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30-60 percet állni hagyjuk.

Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, hozzáadjuk a zsiradékot és alaposan kidagasztjuk. 
Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, itt még korrigálhatjuk egy kis liszttel vagy vízzel.

Lisztezett tálba rakjuk és letakarva pihentetjük 1-2 órát, ill. amíg szemmel láthatóan is beindul a növekedés.

Enyhén lisztezett felületen téglalap formára kinyújtjuk, megszórjuk egy kis reszelt sajttal(én még finoman éppen csak tenyérrel kicsit benyomkodtam a tésztába, éppen csak hogy ne szóródjon ki a hajtogatásnál) és összehajtogatjuk. Ezt a sajttal szórást, hajtogatást 3-szor végezzük el, kb. 30-60 perces időközönként. Az utolsó után is hagyjuk a tésztát 30-60 percet pihenni. 

Majd kb. 2cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, éles késsel bekockázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy kockára vágjuk, kinek mi a szimpatikusabb és mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk. Letakarva ismét hagyjuk kb. 30-60 percet pihenni.

Tetejüket lekenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
 
190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.
 
Figyelem! A megadott idők “tájékoztató” jellegűek! A kelesztési idő mindenkinél más és más lehet… ez nagyban függ a kovász erősségétől, az egyéb körülményektől, hőfoktól…stb. Ugyanúgy mint a liszteknél is lehet némi különbség, hogy az egyik több, míg a másik kevesebb folyadékot képes felvenni!
 
Ugyanez máskor:
 
Ők is elkészítették:
Vaczkó Béláné Pócsik Sára:
 
Címkék: , , , , , , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »