Vaníliás kiflik

A vaníliás kifli egy klasszikus osztrák-német karácsonyi teasütemény. Omlós tésztából készül liszt, cukor, vaj és darált mandula, mogyoró vagy dió hozzáadásával. Eredetileg tojás nélkül készül, azért lesz olyan rendkívül omlós, porhanyós állagú. Kb. ujjnyi hosszúságú darabokra formázzák, kis kiflire hajlítják és sütés után még melegen vaníliás cukorba forgatják.

Hozzávalók(nagyságtól függően kb. 90 darabhoz):

Tetejére:

Elkészítés:

Először összekeverjük a száraz anyagokat, majd hozzáadjuk az összekockázott hideg vajat és alaposan összegyúrjuk, gombócra formázva folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

A hűtőből kivéve megformázzuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázat, ne süssük tovább, mert nagyon kiszárad!

Közben összekeverjük a vaníliás cukrot a porcukorral. Ha megsült a keksz, néhány perc után még a tepsin melegen bőségesen megszitáljuk a vaníliás cukorral.

Itt a tepsin hagyhatjuk is kihűlni. Fémdobozban néhány hétig simán eltartható. 

Én még mielőtt a dobozba pakoltam, egyenként egy evőkanállal óvatosan megforgattam a maradék vaníliás cukorban. De tényleg óvatosan, mert könnyen törik.

Címkék: , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »