Hozzávalók:
Tésztához:
- 4db tojás
- 100g cukor
- 90g liszt
- 30g keményítő
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- 2db tojás
- 50g cukor
- 45g liszt
- 15g keményítő
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
- 1/2 evőkanál olaj
- 100g porcukor
- 50g kakaópor (cukrozatlan)
- 50g durvára tört dió/mogyoró/mandula
- 50g lekvár
- 0,5dl kávé (kihűlt)
- 100g puha vaj
- pici rum vagy aroma
- 50g mazsola (elhagyható)
- kb. 0,5dl tej
- 1-2 evőkanál lekvár (a tésztát megkenni)
Tetejére:
- cukormáz
- néhány csepp piros ételfesték vagy valamilyen piros szörp
- pici rum vagy aroma
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként részletekben hozzászitáljuk a szódabikarbónával és keményítővel elkevert lisztet és óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába. Végül belecsorgatjuk az olajat és azt is elkeverjük benne.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tepsi nagyságában(kb. 30x40cm) egyenletesen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve, lehúzzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni. Körben a széleit levágjuk, hogy egyenes legyen. Középen megfelezzük a tésztát, hogy 2db kb. 14x18cm téglalapot kapjunk.
Közben ugyanígy készítünk még egy piskótát a fele mennyiségből. Ezt nem kell szépen formára igazítani, ha megsült és kihűlt apróra morzsoljuk. Hozzámorzsoljuk az előzőleg levágott széleket is. Ehhez hozzáadjuk a töltelék többi hozzávalóit és alaposan összekeverjük. A tejet a végén lassanként és csak annyit adjunk hozzá, hogy a massza kenhető állagú legyen.
Az egyik kis téglalap tésztát megkenjük vékonyan lekvárral és egyenletesen rákenjük a tölteléket. Majd a másik lapot is lekenjük lekvárral és a lekváros oldalával befedjük. Néhány órára hűvös helyre tesszük.
Cukormázat használhatunk kész boltit is, de magunk is készíthetjük:
- 250 g kristálycukor
- 130 ml víz
- 1 kávéskanál 20%-os ecet
Ha szeleteket szeretnénk, egyszerűen ráöntjük a cukormázat, és legjobb egy éjszakát hűvös helyen hagyni. Majd forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Ha mignonokat szeretnénk, akkor kis kockákra daraboljuk a süteményt és egyesével leöntjük a cukormázzal. Szintén egy éjjeli hűtős pihentetés ajánlott, így kellemesen átpuhul az egész, nem olyan kemény és törékeny a máz, mint frissen.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: