Hozzávalók (10db zsemléhez):
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítés:
~ Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, olvasszuk ki, papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Ha friss a gyümölcs, mossuk meg és szintén hagyjuk papírtörlőn.
~ A meglangyosított tejben elkeverjük az öregtésztát, a cukrot, hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojás sárgáját, a vaníliát, aztán a lisztet, sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk még.
~ Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
~ Enyhén lisztezett felületen 10 egyforma részre vágjuk. Én lemértem az egész tésztát, az nálam 830g volt, és ennek megfelelően kimértem 10db 83 grammos darabot. Gombócokat formázunk belőlük és letakarva 10-15 percet pihentetjük.
~ Közben elkészítjük a krémet: A mascarponét a vaníliás cukorral és a citromkrémmel simára keverjük.
~ Majd egyesével megformázzuk a zsemléket, úgy hogy először kissé (de finoman) ellapítjuk, aztán az ujjunkkal a közepére mélyedést nyomunk körkörös irányban, hogy szép kerek maradjon a zsemle is és a mélyedés is, és mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk.
~ Majd lekenjük a zsemlék külső oldalát egy kissé felvert tojással.
~ A krém tetejére rakjuk a gyümölcsöt, majd a tojással lekent zsemlék oldalát megszórjuk ízlés szerint vékonyra szeletelt mandulával vagy nagyszemű cukorral.
~ Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."