Csokikrémes csigák tangzhong-gal
Nemrégen készítettem egy kalácsot és a szokásos kakaópor+cukor kombi helyett valami krémesebbet szerettem volna… ezért megpróbáltam azzal a csokikrémmel, amit különben csokimázként a sütik tetejére szoktam készíteni. Mint pl.
itt vagy
itt.
Annyira jól sikerült, hogy ismételni kellett és itt a blogon is lejegyezni. Minden valószínűséggel folytatás is következni fog különböző formációkban is. Ezen kívül ez a tészta annyira pihe puha, hogy szinte elolvad a szájban.
És nem utolsó sorban még másnap sem szikkadt, száraz vagy gumis, hanem akkor is még kellemesen puha és élvezhető.
Tangzhong:
Tésztához:
- 100g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta (elhagyható)
- kb. 2,25dl tej
- egész tangzhong
- 80g cukor (aki édesebben szereti, nyugodtan tehet többet)
- 10g friss élesztő
- 1 db tojás
- 600g liszt
- csipet só
- 60g zsír vagy puha vaj
Csokikrém:
- 5 ek. víz
- 3 ek. kakaópor
- 2 ek. olaj
- 100g cukor
- 100g vaj
Elkészítés:
Először a tangzhong-ot készítjük el: a lisztet és a tejet folyamatos keverés közben összemelegítjük, röviden összeforraljuk, amíg sima, egynemű, csomómentes, sűrű állagú lesz. Ez mindössze néhány perc. Időnként megkeverve vagy fóliával betakarva félretesszük langyosra hűlni.
A cukrot elkeverjük a langyosra melegített tejjel. Hozzáadjuk az öregtésztát, az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a tangzhong-ot, a liszteket, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé adjuk csak hozzá a zsiradékot és puha, viszonylag lágyabb, de még nem ragadós tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, itt korrigálhatjuk még kis liszttel vagy tejjel.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Közben elkészítjük a csokikrémet: a vizet, olajat, cukrot és a kakaót közepes tűzön összemelegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad benne. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és addig keverjük, amíg teljesen felolvad benne és sima, fényes, sűrű állagú lesz.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a csokival, a szélesebb oldalánál feltekerjük és kb. 1,5-2cm vastag szeleteket vágunk belőle. Mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk és letakarva pihentetjük még kb. 30-60 percet.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25-30 perc alatt megsütjük. Az utolsó néhány percben meglocsoljuk a vaníliás cukorral elkevert felforrósított tejjel.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, csak 15g élesztővel is elkészíthetjük.
TIPP: ugyanezt elkészíthetjük másként formázva is, mint pl. kalács vagy babka formájában.
Ezen kívül ugyanebből a tésztából készíthetünk lekváros, túrós, nutellás buktát is, vagy fahéjas, diós csigát…stb.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."