Puncstorta

Hozzávalók:
Piskótához:
4db tojás
4 evőkanál víz
200g cukor
200g liszt
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só
 
Töltelékhez:
1db tojás
150g porcukor
1dl gyenge feketekávé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
100g vaj
50g darált dió (vagy mandula, mogyoró is lehet)
kevés rum vagy rumaroma
 
2dl tej
pici rum vagy rumaroma
néhány csepp piros ételfesték vagy céklapor a színezéshez

100g babapiskóta
 
Tetejére:

kb. 2 evőkanál lekvár
átszitált porcukor és víz keverékéből készült cukormáz kevés pirossal rózsaszínre színezve
vagy
használhatunk kész cukormázat vagy fondant is
 
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat a sóval habosra keverjük, kanalanként adagolva hozzá a vizet, majd a cukrot. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, úgy hogy a forma szélére körbe kissé felhúzzuk a tésztát. Majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ajánlatos ellenőrizni a vastagsága miatt. Hagyjuk kihűlni.
Ha teljesen kihűlt a piskótatészta, megfordítjuk, és a tetejéből kb. 1cm vastag szeletet levágunk, ez lesz majd a torta teteje. A tészta belsejét kiszedjük, úgy hogy kb. 1cm perem maradjon a szélén és az alján is hagyjunk valamennyit. 

A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a kávét, majd folyamatos keverés közben felmelegítjük, amíg majdnem elkezd forrni. Ekkor levesszük a tűzről, gyakori kevergetéssel kihűtjük. Még langyosan belekeverjük a vajat, majd a kiszedegetett tortabelsöt, a darált diót és a rumot.

2dl tejbe belekeverünk egy kevés rumot vagy aromát, majd ételfestékkel vagy céklaporral rózsaszínre színezzük. Gyors mozdulatokkal belemártjuk a babapiskótákat, és rögtön ki is vesszük, mert nagyon könnyen és hamar elázik. Darabokra tördelve a töltelékhez  adjuk.

A maradék rózsaszín tejet egy ecsettel a kikapargatott torta belsejére és oldalára csepegtetjük/kenjük.

Az üres tortába beletesszük a tölteléket, egyenletesen elsimítjuk benne, majd ráillesztjük a levágott darabot. Langyosra melegítjük és simára keverjük a lekvárt és rákenjük a torta tetejére.

Végül cukormázzal leöntjük a tortát, ha lehet jó bőven, hogy lefollyon az oldalán, így lesz teljesen befedve.

Tetszés szerint díszíthetjük.

Egy éjszakát ajánlatos hűtőbe rakni, addig jól megdermed és az ízek is jobban összeérnek.

Recept forrása: bostina
Címkék: ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »